diumenge, 28 de gener del 2007

El modernisme

Cooperativa agrícola de Pinell de Brai (Terra Alta) de l'arquitecte Cèsar Martinell



Aquesta setmana hem estudiat com a trets generals de reconeixement de l'estil modernista: el predomini de la corba sobre la recta, l'asimetria, el dinamisme de les formes, el detallisme de la decoració, l'ús freqüent de motius vegetals i naturals. Hi ha una pàgina a l'xtec que està força bé, encara que pels mestres del sud ens falten alguns exemples del nostre territori, Pinell de Brai, Gandesa, Falset, Reus... més informació sobre el modernisme


xemeneies casa Milà de Gaudí

Un cant a la pau

El proper dimarts 30 de gener serà l'aniversari del naixement de Gandhi, també el dia internacional de la pau i la solidaritat. Cada cop que escolto el discurs de Pau Casals a la seu de les Nacions Unides m'emociono. Si fa temps que no l'heu escoltat ho podeu fer clicant aquí.

dijous, 18 de gener del 2007

Col·lex: Els invents


A la classe de socials començarem a fer un treball amb el Col·lex. És una base de dades per poder fer col·leccions de manera col·laborativa. Farem una col·lecció dels invents més significatius de la història de la humanitat. Tots i totes hi hauran de col·laborar per poder fer una gran col.lecció.


dimecres, 17 de gener del 2007

Very Pomelo

Very Pomelo és Xarim, un exalumne. la veritat és que no sé gaire de la seva vida, però sí de la seva música. A les festes el vaig escoltar al concert de la plaça Major del poble i em va agradar. Autodidacta, creatiu, genial i desaprofitat.
Actualment milita a les files de dos formacions força diferents pel que fa a tendència musical. Per una banda acompanya a Pantanito i per altra, també forma part de Monoxide Pills. Costa de pair, però es del tot cert. A tot això, té el seu espai propi de creació personal Very Pomelo i és d'aquest espai d'on podeu treure profit a nivell d'escola.
En aquest espai hi trobareu temes seus, originals i lliures de dret d'autor -no heu de pagar, no us poden denunciar...- que podeu fer servir a l'escola, concretament, nosaltres els fem servir com a sintònies dels nostres programes de ràdio a l'escola, els nostres contes...
Confio que us pugui fer servei. Si és així, agrairia m'ho féssiu saber. Gràcies.

dissabte, 13 de gener del 2007

Panoramio

Llegint el butlleti TIC nº 4 hi vaig tobar aquest escrit: "La Xarxa ens permet obrir l’escola al món i fer-li un lloc als ulls del món. Per què quedar-nos a casa amb les portes tancades? Us presentem dues iniciatives que han d’ajudar-vos a col·locar la feina del vostre alumnat a la vista de tothom: Panoramio (trobareu l’accés a la versió en català al final de la pàgina principal) i Bubbleshare.
Pel que fa a Panoramio, és una aplicació sorgida a partir del Google Earth que facilita la creació d’àlbums fotogràfics georeferenciats i també d’àlbums cooperatius amb imatges d’arreu del món. Ja hi ha qu i en barrina la punta didàctica!" Ho he trobat força interesant, es poden fer coses interessants amb el alumnes. Em recorda al tagzania.
Quant a Bubbleshare, en podeu disposar des d’aquest lloc web d’accés lliure. Es tracta d’una aplicació per penjar àlbums de fotografies amb possibilitat d’escriure-hi peus de pàgina. En aquest bloc trobareu indica cions d’ús didàctic en català.
Vaig fer una petita prova de Panoramio. Cliqueu aquí

dimecres, 10 de gener del 2007

Visita a la biblioteca Artur Bladé i Desumvila

Cada dimecres a les sis de la tarda surto de l'escola i me'n vaig al local de l'Associació de dones de Flix. Allí m'espera un grup de dones amb moltes inquietuds, amb ganes de llegir, de xerrar de l'actualitat...Avui però, hem fet una sortida, hem anat a la Bilioteca municipal. Allí ens estaven esperant les dues bibliotecàries la Dolors i la Montse i el Marcel que està en pràctiques. La Montse ens ha explicat el sistema d'ordenació dels llibres i els diferents serveis de que disposa la Biblioteca, préstec de llibres, CD, DVD, vídeos i també ordinadors connectats a la xarxa.

Jornades Interculturals 05-06

El curs passat va ser el primer any que a l'escola hi va haver Aula Acollida pel notable increment d'alumnes nouvinguts d'arreu del món. És per aquest motiu que vam cregut que seria interessant organitzar una setmana intercultural. Durant uns dies vam pretendre que els nens de la nostra escola reflexionin i s'adonessin que hi ha altres maneres de parlar, de viure,... i que aquesta riquesa cultural diferent a la nostra ens pot ajudar en el nostre aprenentatge i a millorar com a persones. Vam pensar que aquesta és, també, una bona manera de donar protagonisme als alumnes nouvinguts i propiciar que ens expliquin les moltes vivències que ens poden transmetre. Ara ja estem preparant les segones jornades.


Per poder veure les activitats realitzades, les fotografies, cliqueu aquí.

Taller de pàgines Web

A l'escola es fa un taller de pàgines Web. El fa Joan Ramon Ferrús i un dels meus alumnes ja l'ha acabat si la voleu veure cliqueu al nom. Francesc